Hommage à Bartók – kiállítás Bartók Béla születésének 135. évfordulóján
2016. március 01. 08:37

Az Ifjú Szívek Táncszínház és a Pozsonyi Magyar Intézet közös szervezésében nyílik kiállítás Pozsonyban. Március 17-én a HOMMAGE À BARTÓK című ünnepi esttel nyitják meg a tárlatot a Mostová utcai táncszínházban. Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából Móser Zoltán "Ezt az utat bejártam – a népdalgyűjtő Bartók Béla nyomában" című kiállítása kerül terítékre a hazai közönség számára.

"Az Ifjú Szívek Táncszínház ebben az évben több koprodukciót is tervez. Ezek közül természetesen kiemelten fontosnak tartom, hogy a Pozsonyi Magyar Intézettel több közös rendezvényünk is lesz. Ebből az első a Hommage á Bartok, amely méltó nyitánya ennek az együttműködésnek." - mondta az igazgató, Varsányi László.

Március 17-én, csütörtökön, 17 órakor nyitják meg az Ifjú Szívek Táncszínházat, a tárlat ünnepélyes megnyitóján Haris László, a Magyar Művészeti Akadémia tagja méltatja Móser Zoltán munkásságát – olvasható a közleményben.

Ifjú Szívek Táncszínház Hégli Dusan "Bartók 135, Gömörből a Maros-Tordáig" című összeállításával lép fel. Az est során azon tájegységek hagyományos táncai és zenéi kerülnek bemutatásra, melyek Bartók népdal- népzenegyűjtő útjainak meghatározó állomásai voltak. Az előadás tételei közt beszélgetés zajlik majd Móser Zoltán fotóművésszel a szlovákiai magyar szellemi és néprajzi életről és a művész Bartók Béla munkásságához való kötődéséről.

Az est folyamán felszólal Tóth László költő, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, Kövesdi Károly költő és publicista, Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója és Hégli Dusan, az Ifjú Szívek Táncszínház művészeti vezetője és koreográfusa – áll a szerkesztőségüknek eljuttatott sajtóközleményben.

Forrás: Felvidék.ma