Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája

Helyi emberek írták, helyi emberekről, helyi embereknek. Falukönyv Nyírmártonfalváról
2016. november 22. 12:26

A közösségi tervezés módszere a Nemzeti Művelődési Intézet jövőbeni munkájának egyik fontos stratégiai eszköze lesz. A Hajdú-Bihar megyei Nyírmártonfalván e módszerrel valósult meg az Első Falukönyv, melyben a település történelme, történetei, hagyományai elevenednek fel az 1960-as évekig.

A könyv a helyben alakult Falukönyv Írók Körének szellemi műhelyében készült, mely 41 írást, 247 fotót és dokumentumot tartalmaz és közel ezer ott élő és elszármazott ember neve szerepel benne. A bemutatóra és az átadásra 2016. november 18-án került sor a település közösségi házában, ahol az alkotók bemutatták a könyv különböző fejezeteit. A „Becsüld a múltat” fejezetben különböző dokumentumok szerepelnek a település múltjából. A legkorábbi dokumentum 1794-ből származik. A „Kötődések” című részben a településről elszármazottak írásait tartalmazza. A „Sorsok és emberek” fejezetben az idősek visszaemlékezéseit olvashatjuk a falu régi életéről. Helyet kapott még a „Mesteremberek” című fejezet is, mely a település igazi mestereiről, értékeiről szól. Végül a helyi ünnepek életképei jelennek meg. A könyv összeállításakor derült ki, hogy mennyi mindent lehetne még megjelentetni, ezért komoly elhatározás született, hogy lesz folytatás.

Az elmondható, hogy egy érdekes, színes és izgalmas művet sikerült létrehozni. A másfél év alatt lezajló eseményeket a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája egy módszertani film elkészítésével örökíti meg. A forgatási munkák előreláthatóan még december hónapban befejeződnek.

 

Szabó László