Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodája

Kiskertkultúra visszatanítása a Homokhátságon
2014. december 11. 15:55

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának szervezésében, a Felső-Kiskunsági Homokhátság egyik településén, Kunbaracson indult el programunk.

A Duna-Tisza közén található homokhátság az utóbbi években tapasztalható klímaváltozás miatt bekövetkező szárazság folytán egyre többször került a figyelem középpontjába. A hírek először a mindinkább fokozódó vízhiányról, a talaj kiszáradásáról és az egyre súlyosbodó mezőgazdasági helyzetről, ebből adódóan pedig az életkörülmények romlásáról, a faluközösségek felbomlásáról, az elvándorlásról szóltak.

 

A különböző szakterületek képviselőinek összefogása, a közös munka nyomán azonban egyre többször hallhatunk olyan kezdeményezésekről, amelyek a megváltozott körülményekhez való sikeres alkalmazkodásról szólnak.

 

A hagyományos életforma helyébe új megoldások lépnek, a közösségek is a megváltozott körülmények között keresik a helyüket.

 

 

Erre a közösségformálásra ad kiváló lehetőséget egy, a hagyományokból építkező, a korszerű tudást alkalmazó és a Homokhátság adottságait figyelembe vevő kezdeményezés, amely úgy teremt helyben hasznosítható értéket, hogy közben az egészség- és környezettudatos életmódra is nevel.

 

Ez pedig nem más, mint a kiskerti gazdálkodásra alkalmas növényekből álló kertek kialakítása és művelése helyi közösségek segítségével.

 

 

Az elsőként Kunbaracs településen indított programban, az önkormányzati területen, a polgármesteri hivatal és a közösségi ház közötti területen alakították ki a kiskertet, majd a talaj előkészítése és a növényültetés következett.

 

A programban kertészmérnök-, biotermesztő- és gyógynövénytermesztő szakemberek ismertetik a kiskertben termesztett növények felhasználási módját, akár otthoni használatra, akár a települési szinten (óvodában, iskolában).

 

Szerző: Berei Andrea