Öt Templom Advent
2016. december 01. 09:10

Az Öt Templom Fesztivál házigazda gyülekezetei idén újra megnyitják egymás és minden érdeklődő előtt templomaik ajtaját, hogy advent és hanuka idején is együtt ünnepeljenek. November 25-től december 29-ig Győr-Újváros templomaiban gyülekezeti alkalmakra, zeneiskolai növendékhangversenyekre, kiállításokra, családi együttlétekre, koncertekre, színházi előadásokra helytörténeti sétákra várják vallási hovatartozástól függetlenül azokat, akik az ünnepek igazi üzenetét szeretnék meghallani, megélni. 

Egy hónap alatt szinte minden napra jut program Győr-Újváros valamelyik templomában, köztük néhány igazán különleges produkció is.

 

December 4-én a zsinagógában a Szokolay Dongó Balázzsal kiegészülő Szent Efrém Férfikar szólaltatja meg Bartók férfikarra írt kórusműveit.

 

December 9-én a református templomban Ferenczi György, a Rackajam zenekar frontembere ad egyedi karácsonyi, ad családi koncertet két lányával.

 

10-én a görögkatolikus templom falai között Petrás Mária csodálatos hangján, Sipos Mihály kíséretében szólalnak meg a csángó advent ünnepváró énekei.

 

14-én a felújított evangélikus Öregtemplomba az osztrák Federspiel trombita együttes Lassuló idő című karácsonyi műsorára várják a nézőket a szervezők.

 

A kiemelt koncertek sorát a Makám Mennyei szép hajnal című karácsonyváró estéje zárja 21-én a református templomban.

December 4-én a zsinagóga karzatán nyílik Rutkai Bori Majd ha piros hó esik című kiállítása, 11-én ugyancsak a zsinagógában, a Reformáció Emlékév alkalmából a budapesti Kálvin térre készülő emlékmű tervdokumentációjából nyílik kiállítás.

A Menház állandó zsidó vallás- és helytörténeti kiállításában A hanuka terített asztala címmel több meghirdetett alkalommal, illetve csoportoknak előre egyeztetett időpontokban is lesz különleges tárlatvezetés.

 

Szintén a Menház ad otthont a fesztivál alatt két színházi előadásnak. December 2-án a MárkusZínház Rejtő Jenő műve alapján íródott Grand Hotel című produkciója, 18-án este a Barboncás Társulat Lugosi Béla életét feldolgozó Un-Dead című előadása lesz látható.

 

A szervezők Újvárosi angyal címmel indítanak programsorozatot a fesztivál keretei között, ingyenes színházi és koncertprogramokkal, elsősorban a városrészben élők részvételére számítva.

 

A koncertek, kiállítások és színházi előadások mellett a házigazda gyülekezetek szeretettel várják az érdeklődőket saját adventi programjaikra, bibliaórákra, áhítatokra, istentiszteletekre is, vallási hovatartozástól függetlenül.

A szervezők a kulturális programok mellett most is nagy hangsúlyt fektetnek a városrész épített értékeinek és hagyományainak megismertetésére. Több vezetett sétát is indítanak, hogy bemutassák Győr-Újváros templomait.

Az Öt Templom Fesztivált és az Öt Templom Adventet szervező Karzat Színház Nonprofit Kft. és a fesztiválok házigazda gyülekezetei idén is közösen készülnek az ünnepekre és szeretettel látnak mindenkit, mert hisznek benne, hogy a kultúrák és vallások közötti határok nem falak, csak ajtók, amiket bármikor kinyithatunk, hogy meglátogassuk egymást.

 

/storage/files/files/2016/__T_TEMPLOM_ADVENT_Musorfuzet_2016,pdf típusú fájlProgramfüzet letöltése

 

Forrás: Öt Templom Fesztivál