Várhatóan szeptember 1-jén indul a II. Kulturális Közfoglalkoztatási Program
2014. július 29. 19:15

Várhatóan szeptember 1-jén indul a II. Kulturális Közfoglalkoztatási Program

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója július 29-én szakmai, tájékoztató megbeszélésre hívta az intézet megyei módszertani irodahálózatának vezetőit a II. Kulturális Közfoglalkoztatási Program tervezett indulásával kapcsolatban.

A főigazgató tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az első, 2013. november 1. és 2014. április 30. között megvalósuló kiemelt modellprogram tapasztalatait felhasználva előreláthatólag második alkalommal is indulhat a Kulturális Közfoglalkoztatási Program a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásával. A várhatóan 2014. szeptember 1-jén kezdődő program országszerte több mint 4500, jelenleg munka nélkül álló, minimum érettségivel rendelkező munkavállalónak - a tervek szerint tizenegy hónapra - kínálhat munkalehetőséget a program ideje alatt.

A Nemzeti Művelődési Intézet 2014 áprilisában felhívást tett közzé az önkormányzatok, civil szervezetek és kulturális intézmények felé, s egyben partnerségi lehetőséget kínált az új programhoz való csatlakozásra. A partnerségi szándék megerősítése érdekében az elkövetkező két hétben a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója tájékoztató levelet küld az áprilisban előzetes regisztrációt benyújtó szervezeteknek.

Mivel a partnerszervezetek az áprilisban benyújtott szándéknyilatkozatokban jóval több közfoglalkoztatott fogadására jelezték igényüket, mint amennyire a II. Kulturális Közfoglalkoztatási Program keretszámai lehetőséget adhat, ezért a keretszámok elosztásánál az országon belüli területi egyenlőtlenségeket, a kulturális intézményhálózat fejlettségét, valamint a leghátrányosabb helyzetű térségek szükségleteit is figyelembe veszi a Nemzeti Művelődési Intézet.

 

A főigazgató asszony a szakmai tanácskozáson bemutatta Tiszolczi Pétert, a Kiemelt Programok Főosztálya kulturális közfoglalkoztatásért felelős projektvezetőjét, majd ezt követően ismertette a II. Kulturális Közfoglalkoztatási Program szervezeti keretrendszerét és folyamatszabályozását, melynek bevezetése a program gördülékeny és hatékony koordinálását és megvalósítását szolgálhatja.

Zárszavában kiemelte, hogy az első Kulturális Közfoglalkoztatási Program tapasztalatairól és konkrét eredményeiről a Nemzeti Művelődési Intézet által kiadott Szín Közösségi Művelődés folyóirat 19/3-as, augusztus első hetében megjelenő tematikus száma nyújt majd átfogó tájékoztatást az érdeklődőknek. A lapszámban a Kulturális Közfoglalkoztatási Program kutatási eredményei mellett, az olvasók betekintést nyernek a program lebonyolításának folyamatába, valamint szervezeteket, közfoglalkoztatottakat is megismerhetnek az őket bemutató interjúkon keresztül. (Megrendelés.)

 

A Nemzeti Művelődési Intézet a II. Kulturális Közfoglalkoztatási Programmal kapcsolatos aktuális információkat, híreket az intézmény honlapján, a Kiemelt Programok, Kulturális Közfoglalkoztatás menüpontban jeleníti meg az elkövetkező időszakban.