Díjak a magyar kultúra napja alkalmából
2016. január 21. 16:57

Díjak a magyar kultúra napja alkalmából

A magyar kultúra napja alkalmából a Pesti Vigadóban adta át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megbízásából Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális díjait – a Közművelődési Minőségi Díjat, a Minősített Közművelődési Intézmény címet, a Minősített Könyvtár címet, a Balassa Péter-díjat, a Csokonai Vitéz Mihály-díjat, valamint a Szinnyei József-díjat ­– az arra érdemesült intézményeknek és szakembereknek. 

Hoppál Péter kulturális államtitkár köszöntőjében kitért arra, hogy nemzeti himnuszunk születésének – melyet a magyar kultúra napján ünneplünk – szellemi környezete egyben a  mai magyar kultúra öndefiníciójának is táptalaja, így a Himnusz kortalan és örökérvényű. Az államtitkár hangsúlyozta a kultúra lehetőségeket teremtő, emberi sorsokat formáló voltát: „A kultúra felemel” – mutatott rá – hiszen számtalanszor tapasztaljuk, hogy a hétköznapi ember a műveltsége által lesz valakivé.

Az EMMI díjait Hoppál Péter államtitkár és Závogyán Magdolna helyettes államtitkár adta át a díjazottaknak.

 

A Közművelődési Minőség Díj birtokosa a tatabányai AGORA Nonprofit Kft. – A Vértes Agorája lett.

Minősített Közművelődési Intézmény címben részesültek:

 

-        a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ,

-       a hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár,

-       a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ,

-       a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár,

-       a csömöri Petőfi Sándor Művelődési Ház,

-       a pécsi Apáczai Óvoda és ÁMK Művelődési Ház,

-       a fertőszentmiklósi Ifjúsági és Szabadidő Központ,

-       a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra,

-       a mezőberényi Orlai Petrics Soma Kulturális Központ,

-       a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár - Petőfi Művelődési Központ,

-        a debreceni VOKE Egyetértés Művelődési Központja.

 

Minősített Könyvtár címmel tüntették ki az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárat, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtárat, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpontot, valamint a Mezőkovácsházi Városi Könyvtárat.

 

Balassa Péter-díjat vehetett át Szilágyi Zsófia tudománytörténész, Csokonai Vitéz Mihály-díjat kapott Márkus Miklósné Natter-Nád Klára pedagógus, karnagy, zenei szakíró, Tündik Tamás általános iskolai tanár, a Hévízgyörki Asszonykórus Népművészeti Egyesület, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusa Egyesület és a Sióagárdi Fecske Bábcsoport, Szilágyiné Bánfi Szilviát, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos kutatóját pedig Szinnyei József-díjjal jutalmazták.

 

Bővebben az ünnepségről: EMMI – Kormány.hu