Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája

Végre Tófalu is kaput nyitott!
2015. október 13. 08:42

2015. október 10-én, szombaton a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája és a települési önkormányzat közös munkájának eredményeként végre Tófaluban is kinyílhattak azok a bizonyos kapuk a közösségre. Kissé borongós, fázós késő őszi délután fogadta a szervezőket és a rendezvény résztvevőit.

Ignácz Szabolcs polgármester nyitóbeszédében köszönetét fejezte ki a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodájának munkájáért és közreműködéséért. Elmondása szerint ez a közösségépítő törekvés bennük is régóta érlelődött már, de tőkehiány és módszertani segítség nélkül nagyon nehéz a kistelepülések helyzete, ahol ehhez hasonló rendezvényre már rég nem kerülhetett sor. A megnyitót követően az óvodások zenés műsorát kitörő lelkesedéssel fogadta a helyi, jórészt büszke szülőkből és nagyszülőkből álló publikum. Műsorszámaikat lelkes, szakképzett pedagógusok segítségével tanulták be az aldebrői és tófalui csemeték.

A legkisebbek után a középiskolás, többszörös szavalóverseny győztes gárdonyis diák Kovács Péter mutatkozott be, aki Babits Mihály verseivel lépett fel az érdeklődők előtt, majd ízelítőt kaphattak „egymondatos” és ”egyszavas” versekből is.

Gyermekek, felnőttek körében egyaránt hatalmas sikert aratott a Kisötlet Gyermekszínpad, Huncutka című interaktív, ismeretterjesztő gyermekműsora, akik egy órán át kötötték le kicsik és nagyok figyelmét zenés, verses, előadásukkal. Játékos, mesés formában vezették be a gyerekeket, felnőtteket, az egészséges táplálkozás rejtelmeibe. Szó került a családi élet harmóniájának fontosságáról, a körülöttünk élők segítéséről.

A továbbiakban a néptáncé volt a főszerep, a Tekergő Népzenei Egyesület jóvoltából, akik néptánc bemutatót, majd táncházat rendeztek. A fergeteges hangulat kicsikre és nagyokra egyaránt átragadt és lelkesen vettek részt a néptánc lépéseinek tanulásában.

A fellépők sorából természetesen a helyi általános iskolások sem maradhattak ki, akik szintén lelkes pedagógusokkal együtt készültek az első tófalui Kapunyitogató rendezvényre. Az alsó tagozatosak vásári komédiát mutattak be, a felsősök kórusa dalokkal nyerte el az ide látogató publikum tetszését.

A program a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája és Tófalu Község Önkormányzatának együttműködésében valósult meg.