Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodája

XXIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Somogy megyében
2014. április 14. 09:50

A Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében került megrendezésre a gyermekszínjátszó csoportok találkozója 2014. április 12-én.

A magyar színművészet egyik emblematikus alakjáról elnevezett intézményben, a balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házban találtak új otthonra Somogy megye gyermekszínjátszói és a „becsatlakozott” enyingi színjátszók a költészet napját követő derűs szombaton.

Hat csoport mutatkozott be az érdeklődőkkel, szülőkkel és ismeretlenül is ismerős barátokkal teli színházteremben.

Balatonboglárról két csoport, a Boglári Játékszín és a Kikötők Színjátszó Csoport érkezett. Nagyberényt a Gézengúzok képviselték, míg az első alkalommal megmérettetésre jelentkező Szemesi Színi Tanoda a helyszínt biztosító település „újoncaként” állt színpadra. Fejér megyéből, Enyingről két csoport kért bemutatkozási lehetőséget a somogyi fordulón. Erre az országos találkozót rendező Magyar Drámapedagógiai Társaság felhívása biztosított lehetőséget, s Somogy megye jó házigazdához méltó szeretettel fogadta a Tinó-Diák és a Fibula színjátszóit.

A 8 és 14 év közötti gyermekek a csoportokat felkészítő pedagógus-rendezők irányításával színes, értékes, jó hangulatú előadásokkal tették felejthetetlenné a bemutató napját. A klasszikus mesefeldolgozások, a drámapedagógia eszköztárából merített helyzetgyakorlatok és a kiskamaszok „élet pillanatait” felvillantó etűdök változatos, izgalmas előadásokat eredményeztek.  Hogy a zsűri egyik tagját idézzem (szabadon): „… utaztunk kocsival a földön, repülővel az égen és hajóval a vízen… A hangsúly az utazáson van, a jármű csak egy eszköz.”

S ha már zsűri… Bár hangsúlyozottan nem versenyről, hanem bemutatóról beszélünk, azért a szakmai fejlődés egyik eszköze a zsűri elemző, támogató, segítő véleményalkotása. Balatonszemesen ez év április 12-én ezen a felelősségen hárman, Szücsné Pintér Rozália drámapedagógus, Meszlényi-Bodnár Zoltán a Nyitott Kör Egyesület elnöke, rendező, drámatanár és Tóth Géza a Csiky Gergely Színház színész-rendezője osztozott. Munkájuk fontosságát és értéket talán legegyszerűbben az bizonyítja, hogy a bemutatót követő szakmai megbeszélés hossza vetekedett a gyermekszínjátszók programjának időtartalmával. A baráti hangulatú, előre mutató, közös ötletelést sem nélkülöző szakmai megbeszélésről a csoportok vezetői hasznosítható tanácsokkal gazdagodva távoztak.

Mindeközben a gyerekek is értékeket „gyűjtögettek”. A művelődési ház vezetőjének, Mórocz Zsófinak köszönhetően közösen fedezhették fel a balatonszemesi Posta Múzeum rendhagyó és kalandos kiállítását, majd a balatonboglári Helyiérték Egyesület játékmesterei által a művelődési ház udvarán felépített játék-parkban tehették próbára ügyességüket és kitartásukat.

 

Végül az eredmények:

 

Mind a hat csoport kapott minősítést. A nagyberényi Dr. Faust Miklós Általános Iskola Gézengúzok színjátszó csoportja, a balatonboglári Kikötő Gyermekotthon Kikötők színjátszó csoportja és a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum Szemesi Színi Tanodája bronz minősítésben részesült. Ezüsttel a tarsolyban tért haza az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Fibula csoportja és a Balatonboglári Általános Iskola Boglári Játékszínesei. Az egyetlen arany minősítés szintén Enyingbe utazott. Boldog birtokosai a Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Tinó-Diák csoportjának tagjai.

Teljessé akkor válik ennek az értékekben és élményekben gazdag napnak a rövidke összefoglalója, ha megnevesítjük azokat a pedagógusokat is, akiknek értő és támogató munkája idáig terelgette a színjátszós gyerekeket. További kitartást és sikerekben gazdag munkát kívánunk nektek: Szendrődyné Botka Krisztina (Boglári Játékszín), Sipőcné Oláh Mária (Kikötők Színjátszó Csoport), Kristáné Soós Melinda (Gézengúzok), Kenyeresné Kiss Gabriella (Szemesi Színi Tanoda), Selmeci Márta és Milei Róbert (Fibula és Tinó-Diák).

 

 Szerző: Berlik Mária