Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodája

Értéktár-bemutató Rimócon
2014. november 20. 09:53

2014. november 14-én értéktár-bemutatót rendeztek a Nógrád megyei Rimócon. A település közössége mindig is nagy hangsúlyt fektetett értékei megőrzésére. A mostani, értékfeltáró munkába is bekapcsolódott a település lakossága, és többhónapos munka eredményeként megvalósult az értéktár-bemutató, melynek a falu közösségi háza adott otthont.

A program résztvevői először egy virtuális sétán vehettek részt Beszkid Andor polgármester úr vezetésével, aki ennek során bemutatta a települést és annak legfontosabb értékeit.

 

Bablena Ferenc és Szabó Mónika helyi lakosok Rimóc természeti- és tájértékeiről tartottak vetített képekkel illusztrált előadást.

 

 

A kiállításon ott sorakoztak a múlt és a jelen legfontosabb értékei: a rimóci viseletbe öltöztetett babák, a gyönyörű hímzések, a napjainkban készített ékszerek, a fafaragások stb. Helyet kaptak a helyi alapanyagokból, helyben készült savanyúságok, lekvárok, befőttek, valamint a hagyományos palóc ételek is a receptekkel együtt: krumpli bukta, dedelle, herőke stb.

 

 

A bemutató résztvevői egy valóságos sétán is részt vehettek Jusztin Péter vezetésével. A falut bejárva megcsodálhatták a hagyományos népi építészet emlékeit, a templomot, a szobrokat, az emlékhelyeket.

 

 

Igazi csemegének számított a Főkötő Kiállítás, a Falumúzeum és a Babamúzeum. Kiss Bertalanné Rozi néni babamúzeumában életnagyságú babákon látható a rimóci viselet minden fajtája.

 

 

A falu bejárása után a vendégek Paluch Norbert helyben élő néptánc pedagógus előadását hallgathatták meg, amelyben a rimóci táncokkal kapcsolatos kutatásairól számolt be.

 

A települési értéktár kialakításában dolgozók fő törekvése, hogy a rimóci viselet és néptánc minél szélesebb körben ismertté váljon, és felkerüljön a szellemi kulturális örökség listájára is.

 

A programot a Rimóci Hagyományőrző Együttes és a Rimóci Rezesbanda műsora zárta, így a viseletet és a táncot élőben is megcsodálhatták a jelenlévők.

 

 

Szerző: B. Szolnoki Ildikó