Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája

Kinyíltak a kapuk Epölön és Etén is újra
2013. október 28. 13:57

2013. október 26-án párhuzamosan két helyszínen, az etei és az epöli Művelődési Házban tartotta Kapunyitogatóját a Nemzeti Művelődési Intézet. Epölre első, Etére második alkalommal érkezett a program. A Kapunyitogató programsorozat hatodik helyszíne volt Epöl, ahol bemutatkozott a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület és annak vándorkiállítása.

A Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak munkáiból készült vándorkiállításon a népi iparművészet termékeinek széles palettájával ismerkedhettek meg a látogatók. Az egyesület 23 tagjának közel száz munkája, többek között tűzzománcok, kerámiák, vászon és gyapjú szőttesek, vert csipkék, hímzések, textilbabák, csuhé munkák, fa és kőfaragások növelték a program értékét. A családi napon volt mesterség bemutató Ince Kálmán fafaragó népi iparművész, dr. Kovács József fafaragó népi iparművész és Kovács József fafaragó népművésszel, majd epöli füstölt húsleves kóstoló, továbbá táncház várta a látogatókat, ahol a Bányász Néptáncegyüttes élő népzenére mutatta be produkcióját.

 

Etén ez alkalommal a helyi alkotóké volt a főszerep. Makuvek István helyi fotóművész kiállítását tekinthették meg az érdeklődők 15 órától. Makuvek István neve ismerős lehet, hiszen a korábbi években a Komárom-Esztergom Megyei Fotópályázatokon értékes képekkel növelte a kiállítások színvonalát. Helyi fotós lévén, most Ete természeti és épített örökségéből láthattunk alkotásokat. Emellett egy korábban készült montázst is megtekinthettünk, amely a falu központi helyszínének, a református templomnak állít vizuális emléket. Az alkotó elmondása szerint a képek válogatása jelentette a legnagyobb munkát, ugyanis több ezer fotót készített már a településről, melyben portrék, események, táji és épített értékek egyaránt helyet kaptak. Az fotós érdeklődése most a határon túli, erdélyi és csángói részre fókuszál. Makuvek István tervezi egy erdélyi portrésorozat elkészítését, melyet a helyiekkel folytatott beszélgetések lejegyzetelésével tenne még színesebbé.

 

Közben a nagyteremben Szalai Zoltán bélyeg és érmegyűjteményét, illetve a helyi goblenesek munkáit is megcsodálhattuk. A közösségfejlesztés elkezdődött, hiszen az egyik látogató eszébe ötlött, ő is rendelkezik bélyegalbummal, így kapva az alkalmon elhozta azokat. Közben elkezdődött az ötletelés is, így Szalai Zoltán egy bélyeggyűjtő szakkör elindítását tervezgeti. Mint mondta, nagyon jó lenne, ha meg tudnának szerezni minden bélyegkatalógust, a gyűjtés érdekében. Miután mindenki megcsodálta a fotókat és a gyűjteményeket, a csoport átvonult a tájházba, ahol olyan tárgyi és írott emlékek kerültek bemutatásra, amely mindenki érdeklődését lekötötte.

Rohonczi László polgármester elmondta, hogy a korábbi jegyző padlásáról, a helyiektől és az iskola egykori tanítójától szerezték be az értékeket. Ő maga volt a gyűjtés irányítója. A tájházban a paraszti társadalom jellegzetes szobaelrendezésével és berendezési tárgyaival találkozhattunk.

 

Ezután a falu elöljárója a múzeumba vezetett minket - mely szintén a tájházból nyílik - ahol több száz éves iratokkal, tárgyi emlékekkel ismerkedhettünk. Pecsétek, fényképek, tárgyak, levelek repítettek minket vissza Ete múltjába. Az összegyűjtött emlékek már el sem férnek a házban, még a ládákban is könyvek tornyosulnak. Érdekesség, hogy a kertben kialakításra került egy kemence, ahová a polgármester beleépíttette azt a faelemet, melyet a település határában Döbönkúton talált és a szakértői vizsgálat azt is alátámasztotta, hogy 1640-ből származhat, amikor az eteiek a Döbön kútról merték a vizet (a település múltját is ettől az időtől datálják). Vélhetően ez maga egy lépcsőfok volt a kúthoz, és a föld konzerválta azt jó 360 évig. A Nemzeti Művelődési Intézet kapunyitogató programja Etén most véget ért, ám minden jel arra mutat, van miért visszatérni, így a helyi értéktárak rendezvény keretében nemsokára ismét hírt adunk a kisbéri járás községéről.

Epölre viszont ellátogat még a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája. 2013. november 9-én Kovács Gábor helytörténész tart előadást 15.00 órától a Tájházban, majd a Búzavirág Népdalkör szórakoztatja a közönséget Szatai Gyuláné vezetésével. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.