Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája

Élethosszig tartó tanulás Komárom-Esztergom Megyében
2013. október 29. 14:19

2013. szeptember 23. és október 25. között került megrendezésre a Nemzeti Művelődési Intézet felnőttképzési programsorozata Ete és Kesztölc községben, összesen 10 alkalommal a helyi IKSZT-k közreműködésével.  A résztvevő célcsoport a falvak és azok vonzáskörzetében élő falusi lakosság volt.

A képzés öt téma köré csoportosult. Szeptember 23-án Etén, 27-én Kesztölcön tartott előadást Vrba György gomba szakellenőr, őstermelő. Dr. Varga András állatorvos szeptember 30-án Kesztölcön, október 4-én Etén, apróállat-tenyésztési ismeretek előadással készült, majd október 7-én Kesztölcön, október 11-én Etén a mangalicatenyésztés témában tartott előadást. Cseperkálóné Mirek Barbara, ökológiai szemléletű kertészmérnök október 14-én Kesztölcön, október 18-án Etén gyógynövény termesztési és- gyűjtési témájú ismeretterjesztő előadást tartott. Október 21-én Kesztölcön, október 25-én Etén György Tünde, szociálpedagógus és családpedagógus „Családtervezés, jövőkép, karrier” című előadással várta a közönséget. A legnépszerűbb programok ezek közül a gombatermesztés és a gyógynövénytermesztés voltak.                                                                                             

A megyei iroda tervezi, hogy az elkövetkező években a felnőttképzés programját még több kistérségi helyszínen is megszervezi. A képzések akkreditációjával szintén növelhető lenne a résztvevők létszáma. A vidékfejlesztésben érdekelt partnerek bevonásával lehetőséget lehetne teremteni a képzések gyakorlati megvalósulására, a járási munkaügyi központok bevonásával pedig lehetőséget lehetne teremteni a résztvevőknek a megvalósításra (őstermelők, vállalkozóvá válás támogatása).