Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája

„Mi – Magunkért” – Közösségfejlesztés debreceni városrészekben
2015. január 19. 15:18

A Debreceni Művelődési Központ (DMK) kulturális alapú, városrész-rehabilitációs programja 2013 novemberében indult azzal a céllal, hogy az ott élők helyi elkötelezettségét, cselekvési szándékait felmérjék és továbbfejlesszék.

A projekt – amelyben Debrecen hat peremkerülete: Kismacs, Nagymacs, Ondód, Tégláskert, Nagysándor-telep és Pac vett részt – záró tanácskozását 2015. január 19-én tartották Ondódon, a Közösségi Házban. Az eseményen részt vett Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Dr. Papp László, Debrecen polgármestere, Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának főosztályvezetője, Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója, valamint a térség önkormányzati képviselői és közművelődési szakemberei.

A vendégeket Jantyik Zsolt, a DMK igazgatója köszöntötte. Mint mondta, a közösségek megerősítése a kultúra sajátos eszközrendsze által egyet jelent a helyi társadalom tudatos rehabilitációjával. A maga értékeit jól ismerő és azokat hasznosítani tudó, kis közösségek adják egy adott, nagy közösség egészséges alkotóelemeit.

Hoppál Péter arról beszélt, hogy nagyapáink még hétről hétre összegyűltek, megbeszélték ügyes-bajos dolgaikat, ismerték közösségük minden tagját. Ezért nem voltak lemaradók, a rendszerből kiesők, összetartotta őket a közösségi háló. „Ma a kulturális értékteremtés eszközét adjuk vissza a közösségek kezébe” – mondta az államtitkár. „Ugyanakkor nem elég a szakemberek tenni akarása és a helyiek lelkesedése, szükséges hozzá a kormányzat támogatása is. Fontosnak tarjuk” – tette hozzá – „hogy olyan összegeket adjunk a programokhoz, amelyek szükségesek és elégségesek a megvalósításhoz.”

A tanácskozáson Groskáné Piránszki Irén közösségfejlesztő és a programban részt vevő szakemberek tartottak előadást az eddig elvégzett munkáról. A rendezvényt kiállítás egészítette ki, amelyen a városrész egykori közösségeinek és kiemelkedő személyiségeinek fotóit és tárgyi emlékeit mutatták be az érdeklődőknek.