Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Irodája

Sétányavatás és Szent Orbán zarándoklat
2016. november 22. 13:03

Szent Orbán a szőlészek, borászok és a kocsmárosok védőszentje, aki I. Orbán néven volt pápa 222 és 230 között. Csontereklyéjét Monokon őrzik egy oroszlánlábas ezüst ereklyetartóban. Idén, 2016. május 21-én a római katolikus templomtól Kossuth Lajos szülőházáig Szent Orbán sétányt avattak, majd szentmise után a Tokaji Borbarátnők Társasága végighordozta az ereklyét a hegyaljai településeken.

A Tokaji Borbarátnők Társasága négy éve úgy döntött, hogy új hagyományt teremtve, zarándoklat keretén belül körbejár Szent Orbán csontjaival a borvidéken, bőséges termést hozva a települések számára. A Tokaj-Hegyalja neves női borászait, pincészet tulajdonosait és közéleti szereplőit tömörítő társaság célja, hogy a világörökség részét képező térség, a több évtizedes kényszerű elzártság után az őt megillető méltóságban, közéleti és szakmai támogatottságban részesüljön.

Idén május 20-a és 22-e között Szent Orbán tiszteletére szervezett programsorozat mindenki számára tartalmas kikapcsolódást tartogatott, mind vallási, mind kulturális téren. Azonban a Tokaji Borvidék elképzelhetetlen borkóstolások nélkül. Erre is volt bőségesen lehetőség, mert az ereklyét váró települések nyitott pincékkel készültek a vendégek fogadására.

Május 20-án, pénteken este lelki ráhangolódással indult a hétvége, ennek keretében közös imádsággal és előadásokkal készültek a résztvevők a zarándoklatra. Az ereklyét ünnepi szentmise keretében bocsájtották útjára Monokról, május 21-én, szombaton, 11.00 órakor. Ezt követően szombaton Tállya, Mád, Tarcal, Tokaj és Bodrogkisfalud, vasárnap Erdőbénye, Olaszliszka, Sárospatak és Hercegkút köszöntötték Szent Orbánt. Az ereklye vasárnap este érkezett vissza Monokra.