Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Irodája

Hat „kincset”vett fel a megyei értéktárba a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság
2014. február 07. 11:03

Egyházi értékek, gasztronómiai különlegességek és egy speciális pince faragás került be ebben az évben először a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba. 

A Vizsolyi Biblia és a település református templomának értéktárba sorolása evidens volt, hiszen olyan értékekről van szó, amelyek egyértelműen hungarikumok. Egy másik egyházi különlegességet, a sajópálfalai könnyező Mária kegyképet is felvették a megyei értéktárba. Erről a kincsről talán ma még kevesebben tudnak a megyében, mint az ismertebb máriapócsiról, de a későbbiekben Sajópálfala nevét is többen említik majd. A bükkaljai riolittufa faragású pince felvételéről már szeptemberben dönthetett volna a bizottság, ám akkor megvizsgálták, hogy a van-e máshol is ilyen jellegű pince.


Ha Szomolya, akkor sokan asszociálnak a cseresznyére és a bizottsági ülésen Guczi István a település polgármestere elmondta, hogy a rövidszárú feketecseresznye csak a dél-borsodi településen terem meg. A településen már egyre kevesebb a cseresznyefa, és éppen ezért érezte úgy Tállai András államtitkár a körzet országgyűlési képviselője, a polgármester, valamint több mint tucatnyi helyi lakos, hogy ajánlja a megyei értéktárba a különleges gyümölcsfajtát.


A cigándiak apróbélesét meg is kóstolhatták a tanácskozáson megjelentek. A lekváros, túrós és kapros-túros sütemény igazán ízletes és különleges volt. A bizottság továbbra is fontosnak tartja, hogy minél több helyen alakuljon települési értéktár bizottság, hiszen a megye rejtett kincseinek felkutatása a grémium munkájának lényeges eleme. Ebben a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodája is segít oly módon, hogy felveszi a kapcsolatot a művelődési házakkal és IKSZT-kel.