Sebő-Klub és Táncház
2015. október 29. 09:46

Az első, mindenki számára nyitott táncház – Sebő Ferenc és Halmos Béla vezetésével – 1973. november 13-án nyílt meg a Kassák Klubban. A később Sebő-Klubként elhíresült rendezvénysorozat messze túlmutatott az egyszerű táncházas összejövetelen. Ezt a hagyományt 2008 óta a Budavári Művelődési Házban folytatja az együttes. A következő Sebő-Klub időpontja: 2015. november 6., péntek, 19.00 óra. Helyszín: Budavári Művelődési Ház (Bem6)

 

Az együttes célja elsősorban a városi népzene megismertetése, vagyis költőink verseiben megszólaló „énünk” népzenei hagyományokkal történő interpretálása volt. A Sebő-együttes azonban a zene megszerettetésén túl sajátos eszközeivel segíteni kívánta az aktív közösségi életforma feltételeinek megteremtését, azt, amit a beat-mozgalom csak részben tudott megvalósítani. Az együttes a népművészet által ihletett és magyar költők verseire született népzenei dalok közös kultuszának megteremtésére törekedett.

Az esteket koncerttel, vetítéssel, meglepetésvendégekkel kezdődik. Házigazda a Sebő-együttes: Sebő Ferenc, Barvich Iván, Perger László, Soós Réka, Tímár Sára.

Halmos Béla halála lezárt egy korszakot, ezért úgy döntöttekk, hogy jöjjenek a fiatalok. A táncházi muzsikára megfogadták Mihó Attilát és bandáját, ők úgy húzzák a széki zenét. A tánctanár Csatai László "Csidu", aki az elmúlt évtizedekben a világ 27 országában tanított már magyar néptáncot.

Vendégek: Héjja Bella és Barvich Iván duó
Bemutatásra kerül az V. Tárogatós Világtalálkozó műsora

 

 

 

Forrás: Budavári Művelődési Ház