KULTIVÁL: három értékes nap Kolozsvárott
2015. augusztus 19. 15:17

KULTIVÁL: három értékes nap Kolozsvárott

2015. augusztus 14-16. között rendezte meg Kolozsvárott a Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napok folytatásának szánt KULTIVÁL – Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivált a főszervező Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal, valamint a fesztivál idei lebonyolítója, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület.

A háromnapos rendezvény alatt Felvidékről, Muravidékről, a Vajdaságból és Magyarországról érkező fiatal művészek – köztük festők, fotósok, színészek, zenészek – lakták be a Bánffy palota udvarát. A színielőadások, zenei- és táncprodukciók mellett a fesztiválon bemutatkoztak a résztvevő régiók hagyományaikkal, értékeikkel; illetve alkalom nyílt közéleti személyiségeikkel, íróikkal való beszélgetésre is.

 

 

A Nemzeti Művelődési Intézet képviseletében két ifjúsági közösség jelent meg a programon. A fesztivált megtisztelte jelenlétével Balogh Zoltán az emberi erőforrások minisztere, aki nagy érdeklődéssel szemlélte meg a Nemzeti Művelődési Intézet Békés megyei irodája által támogatott Tekergők, valamint a Leleményes Hőseink ifjúsági pályázaton eredményesen szereplő, kaposmérői Rosszcsontok közösségek által felállított standokat.

 

 

A fiatalok interaktív kézműves foglalkozással, gyermek játszósarokkal, zenés-verses műsorral, a kezdeményezéseiket bemutató kisfilmekkel, településükön aktív termelők termékbemutatójával, ételkóstoltatással, hungarikum totóval készültek a fesztiválra.

A fesztivál programjaként került sor az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Nemzeti Művelődési Intézet Országos Felnőttképzési Szakmai Központja „Értékfeltárás a helyi közösségekben” című, határon túli magyarok részére rendezett képzése tanúsítványainak átadására.  Az Árkoson, az Európai Tanulmányi Központ épületében rendezett szakmai képzés sikeres elvégzését igazoló dokumentumot Polyák Albert mb. főigazgató és Dr. Tóthné Bodor Anita központvezető nyújtotta át a résztvevőknek.