Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája

A falu kemencéje Homokbödögén
2015. június 30. 14:48

Van egy kicsi, lelkes település Veszprém megyében, a Pápai járásban, ahol egy nagyszerű kezdeményezésből, összefogással és hatalmas lelkesedéssel létrehoztak egy közösségi helyet. Április 18-án megkezdődött a falu kemencéjének építése.

Az ötlet megálmodója és kivitelezője egy helyi lakos, Csabai József volt. Ő ajánlotta fel, hogy megépíti ezt a remek kemencét. Úgy gondolta, milyen jó dolog lenne ez a falu életében, mi pedig támogattuk. Az alapozással kezdődtek a munkálatok. Sokan eljöttek, bár az idő nem volt valami kegyes hozzánk.

 

 

A polgármester úr, képviselőtársai és a helyi lakosok segédkeztek ásni, betont keverni. Cementet, téglát felajánlásból kaptunk. A felavatást pünkösdvasárnapra terveztük, kisebb ünnepség keretében. Ez idő alatt paprikás krumpli főtt bográcsban, amit a végén együtt, jóízűen elfogyasztottuk.

 


 

Május 14-én és 15-én folytatódott a falu kemencéjének építése; ekkor a kupola és a kémény került a helyére. A munkálatok végeztével cserép is került a tetejére, majd a legvégén szépen bevakoltuk. A későbbiekben tervezzük, hogy építünk mellé szalonnasütő és bográcsozó helyet. Egy téglából kirakott pultot is szeretnénk és egy filagóriát mindezek fölé, melybe beleépítenénk azokat a faoszlopokat, melyeket a turistaháznál vágtunk ki és háncsoztunk le.

 

 

A pünkösd napi programsorozat méltó befejezése volt a falu kemencéjének átadása. Vasárnap délután 3 órakor gyülekeztünk a turistaháznál, ide építettük a kemencét. Egy baráti társaság a faluból már délelőtt főzött bográcsban vadragu levest. E finom étellel várták a vendégsereget a szépen megterített asztaloknál.

 

 

Az újonnan elkészült kemencében legelőször langallót és kolbászt sütöttünk. A langallót mindenféle finomsággal ízesítettük a medvehagymától a szalonnáig. Nagyon finom volt, jó borok, és üdítő mellett fogyasztotta a falu apraja-nagyja. A helyi lakosokból álló „Szó és Kép Színház” előadóművészei egy kis ünnepi műsort adtak elő "Gondűző borocska” címmel. Nagy sikerük volt.

 

 

 

Áldozó Péter polgármester úr szép beszédet mondott, külön megköszönte segítséget Csabai Józsefnek, aki fő kezdeményezője volt eme szép összefogásnak. Olyan jó hangulat kerekedett, hogy még táncra is perdültünk. Táncolt mindenki a nyugdíjastól az óvodásig. Nagyon szép nap volt.

 

Törökné Horák Eszter