Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodája

A hodásziak elindultak a stabilitás útján
2015. október 20. 13:25

A Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodája a Közművelődési és Vidékfejlesztési Programiroda munkatársaival, és a Czinka Panna Népfőiskola Egyesülettel együttműködésben 2015. október 16-án (pénteken) 13:30 órai kezdettel indítottuk útjára Hodász Községben a „Pántlika” - nők és férfiak a családi gazdálkodás a stabilitásáért programsorozatot.

Kollégáinkkal útjára indítottuk a hodászi roma közösségek életminőségének javítását megcélzó, lokális társadalomfejlesztő folyamatunkat. Az eseménysorozat első napja közvetlen és építő tartalommal zajlott, ahol a helyi romák megértették, hogy ők a legfontosabb szereplői a lokális társadalmi viszonyaik pozitív irányú fejlesztésében, melyhez a helyszínre érkező szakemberek is hozzátették tapasztalataikat.

Konkrétan mit csinálunk, mit teszünk?

Hodászi romákkal az őket érintő ügyekről beszélünk. Anyagi helyzetükről, a mélyszegénységgel járó egyes pénzügyi kérdésekről, problémákról és azok megoldási lehetőségeiről. A pénteki alkalommal szakembereket vontunk be a Humán-Net Alapítvány együttműködésével, akik több jogi tanáccsal látták el a jelenlévőket.

Mitől volt ez több mint egy átlagos tájékoztató típusú esemény?

Attól, hogy oldott hangulatban beszélgettünk igen fontos dogokról, személyessé, közvetlenné tettük az együtt töltött időt. Sütit kóstoltunk, gyümölcsöt, lekvárt, és nagyon finom kékszőlős, mézes teát fogyasztottunk.

Talán törekvésünk nem oldja meg Hodászon a jelentős roma lakosság napi problémáit, de abban hiszünk, hogy akik egy közösséget alkotnak velünk hét héten át, azok életminőségére pozitív hatással leszünk.

Mi lesz az eredmény?

Számunkra már önmagában az is eredmény, ha a részt vevő cigányok közösségét kitartó, hét héten át együttműködő, tevékeny tagjává segítjük társadalomfejlesztő folyamatunknak. Képessé szeretnénk tenni arra az alkotóházba járó romákat, hogy preventívebben gondolkodjanak. Így az őket mélyszegénységbe taszító tényezőket ügyesebben felismerhetik, saját esélyeiket növelhetik.  

Mindannyian, cigányok és nem cigányok élethosszig tanulunk, ami annyit jelent, hogy képesnek kell lennünk folyamatosan megújulni a környezetünk kihívásai, az elénk gördülő feladataink, problémáink megoldásának érdekében.

 

Milyen témakörök mentén gondolkodunk, miről beszélgetünk hét hétig?

- Szülői minták jelentőségéről – kikre vagyunk büszkék?

- Milyen kiutak vannak az adósságból?

- Egészségmegőrzésről

- Konyhaművészetről - Romakonyháról

- Szakmai életútról

- Cigányzenéről, cigánytáncról, hagyományokról, humorról.

 

Mudri Imre