Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodája

A kun hímzés örökítése
2015. április 14. 09:55

A Nemzeti Művelődési Intézet által 2014 októberében folytatott „Újra öltünk, és örökítünk” elnevezésű program Kunmadarason is lezárult.

A megyében a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodája koordinálta az Intézet „Újra öltünk, és örökítünk” nevű, hímző körök beindítását segítő programját, mely 2014 októberében indult Kunmadarason.

 

 

A szakkört a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület tagja, Pinczésné Soós Gyöngyi népi iparművész vezette; ő oktatta a résztvevőket. A József Attila Művelődési Ház és Nagyközségi Könyvtár keretein belül működik egy varró klub, melynek lelkes tagjai a hímzést is szerették volna megtanulni, így a 6 hónapon át tartó tanfolyam állandó résztvevői voltak.

 

A varró klubon kívül is jöttek érdeklődők, és – bár a kun hímzés fortélyainak elsajátítása hosszú, kissé bonyolult és türelmet, kitartást igénylő folyamat – nem adták fel a próbát.

 

A művelődési házban szerda délutánonként tartották a hímző foglalkozásokat; a hat hónap alatt több párnahuzat és szatyor is elkészült. 2015. március 16-án egy kiállítással zárult a program, melyet Kenyeres Sándorné, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Kunhegyes település szülöttje nyitott meg.

 

 

A kiállító asszonyok izgultak, hiszen sokat dolgoztak a kiállítási anyagokon. A nagyérdemű csodálattal fogadta a kiállítást, a hímző asszonyok sok gratulációt kaptak a munkájukért. A település polgármestere, Guba László Albert és a művelődési ház vezetője, Gőz András üdvözölték, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet támogatta egy aktív csoport működését.

 

Szerző: Farkas Kató