Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Irodája

Móva Citerazenekar és Galagonya Népdalkórus Fenyőfőn
2013. szeptember 11. 15:52

A Kapunyitogató Győr-Moson-Sopron megyei eseménysorozatának második állomása a Bakony hegység ősfenyvesekkel borított, festői környezetében található, 110 fő lélekszámú Fenyőfőn volt, abban a Faluházban, amelyet a Darányi Ignác Terv keretében újítottak fel, és a nagyközönség 2013 augusztusában vehette birtokába. A település lakosait, a fellépő Móva Citerazenekart és Galagonya Népdalkórust Benke Zoltán Fenyőfő alpolgármester köszöntötte a rendezvény kezdetén, köszönetét fejezte ki a Nemzeti Művelődési Intézet által biztosított kulturális lehetőségért.

A fellépő Móva Citerazenekar 1994-ben alakult. Ez idáig két hanganyaguk jelent meg, mindkettő a Tatabányai Peron Music Tehetséggondozó és Zeneműkiadó Alapítvány gondozásában. A Galagonya Népdalkórus 2015-ben jött létre. A KÓTA minősítéseken három arany, egy Aranypáva-, és 2012-ben Aranypáva Nagydíj minősítést kapott az együttes.


A Móva Citerazenekar a műsorában a magyar nyelvterület több zenei tájegységéről játszott összeállításokat, így elhangoztak a Rábaközi lakodalmas, Kalocsai párosítók, Csallóközi táncok, Galga-menti szerelmes dalok, Bordalok, és Szatmári táncok. A Galagonya Népdalkórus Rábaközi népdalokat, Zoborvidéki lakodalmast, Moldvai és Szatmári népdalcsokrot adott elő.


Műsorukban a két hagyományőrző együttes tisztelettel és szeretettel emlékezett meg tanító mesterükről Dr. Barsi Ernő néprajztudósról, az általa gyűjtött népdalok bemutatásával.

A citerazenekar fergeteges sikert aratott azzal, hogy a hagyományos citerajátékon túl, a vonós hangszerek megszólalását is idézte játékában. A Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű moldvai csángó magyar népdalt a közönség együtt énekelte a népdalkórussal. A csodálatos magyar népdalok bemutatása, az ősi magyar hangszer, a citera megszólaltatása, a közös éneklés öröme sokáig emlékezetessé teszi ezt a délutánt.


Tóthné Hajmási Izabella

Nemzeti Művelődési Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Iroda

 

Fotó:

Szűcs Péter

Nemzeti Művelődési Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Iroda